Op vakantie naar Norg

Ondanks de Coronaperikelen is er nu toch wel wat te melden. We hebben niet stilgezeten en er zijn stappen gemaakt. De vakantie naar Norg, voor de rest van ons leven, wordt steeds concreter.

De bijeenkomst op 4 maart was prima. Er was weer een goede opkomst en de warmtepompspecialist wist een ieder te boeien. De verschillen tussen de soorten warmtepompen werden uitgebreid besproken. Voor mij is duidelijk dat je eerst moet berekenen wat de warmtebehoefte is: dit verschilt per huis en is afhankelijk van de bouwwijze, de ligging, de ramen en heel veel andere factoren.

Ondertussen hebben wij ons huis in Roden te koop gezet en verkocht. We gaan de rest van ons leven op vakantie: eerst naar een tijdelijke vakantiewoning in de buurt en uiteindelijk in ons nieuwe te realiseren huis. We gaan definitief voor een passiefhuis, gezond en comfortabel. We maken het niet groter dan nodig. Alle aspecten zullen worden gewogen, naast circulair willen we ook zo natuurlijk mogelijk bouwen. Alles voor een gezond leefklimaat. Onze architect heeft van binnenuit gedacht en goed geluisterd naar onze wensen. Een ruime keuken, dat wilden we graag. Meestal zijn wij met twee volwassenen en hebben we gekozen voor het type ‘doorleefwoning’. Hierom komt er een slaap- en badkamer op de begane grond en worden de deuren allemaal voldoende breed.

Het concept ‘passiefbouwen’ vind ik dusdanig interessant dat ik mij hierin wil specialiseren. Ik ben ondertussen een opleiding gestart via Stichting PassiefBouwen: Certified Passsive House Consultant.

De examens vinden op vaste momenten plaats en worden wereldwijd georganiseerd. Ik hoop dat ik de opgedane kennis kan toepassen bij de bouw van ons huis. Een ultieme stage toch? Hierna ga ik graag als consultant Passiefbouwen door het leven. In vind het echt fantastisch en beschouw dit alles als een prachtige kans voor de toekomst.

Passiefbouwen is een dus een concept, maar de bouwwijze kan men zelf kiezen. Omdat ik op gezette tijden ook graag passief ben zijn wij erg blij met de styling van het huis. Niet in de laatste plaats omdat we hier oud willen worden. Geen schilderwerk: geen goten, geen dakranden en geen te schilderen kozijnen. Het hout dat men ziet blijft onbehandeld en natuurlijk. Uiteindelijk zal het wel vergrijzen. De architect heeft dus geredeneerd vanuit de binnenzijde en heeft de aspecten van passiefbouw aangehouden: dit is zijn specialisatie. Het is fijn dat de regenpijpen net als de goten zijn weggewerkt. We zijn er blij mee. De komende tijd gaan we ons verdiepen in de details en verdere keuzes maken. Naast de studie en de verhuizing dus genoeg te doen.

Energie

Op 4 maart is de volgende buurtbijeenkomst, het onderwerp: de warmtepomp! Ik vind het een geweldig initiatief van Lianne en Willem. Tijdens de eerste bijeenkomst ontstond er een discussie over de voor- en nadelen. Daar is helemaal niets mis mee, maar het is mooi dat we nu een presentatie krijgen van een specialist. Dan kunnen we ook al onze vragen stellen.

De warmtepompspecialist in Assen noemt zich niet zomaar zo. Zij zijn al 17 jaar werkzaam in deze branche en mogen zich met recht specialist noemen. Op Oosterveld hebben zij de eerste warmtepompinstallatie al verzorgd in de grote platte bungalow die nu al bewoond is, verder hebben ze op diverse plekken in Norg warmtepompen geleverd en geïnstalleerd.

Om me voor te bereiden op de avond heb ik ons energieverbruik in de huidige woning van 2019 eens op een rijtje gezet. Wij hebben nu een hybride warmtepomp en we hebben een zonneboiler met een capaciteit van 500 liter. Dit betekent dat we vanaf april tot oktober kunnen douchen van de zon.

Als ik onze verbruiken op een rijtje zet kom ik tot het volgende:

  • Zonopbrengst 1643 kWh
  • Verbruik 3735 kWh
  • Warmtepomp 1367 kWh
  • Gas 214 m3

Onze zonnepanelen leveren dus ruimschoots op wat onze warmtepomp kost. We maken dankbaar gebruik van het feit dat we kunnen salderen, het is onzeker hoe dit in de toekomst zal zijn. Netto betalen we 2091 kWh aan onze energieleverancier en 1367 kWh daarvan is dus voor de warmtepomp. Hiernaast gebruiken we nog 214 m3 gas, dit is voornamelijk SWW in de winter.

Ik probeer af en toe e.e.a. op een rijtje te zetten. Straks hebben we geen gas meer, het is de kunst om de installatie voor het nieuwe huis in balans te krijgen. Wij willen in het nieuwe huis ook gaan koelen, dat doen we nu niet.

Het valt mij op dat de huizen zonder gasaansluiting die wij de laatste tijd bezocht hebben allemaal minimaal 8000 kWh aan energieverbruik hebben. Dit kun je natuurlijk compenseren met voldoende zonnepanelen, maar als de saldering verdwijnt dan heeft menigeen een uitdaging.

Wij hebben besloten ons zo goed mogelijk te laten voorlichten en vooral te kijken naar ‘total cost of ownership’. Uitgangspunt is dat we de rest van ons leven in Norg willen blijven wonen, minimaal de komende 30 jaar 😊. Hierom zijn we erg blij dat we binnenkort een avond hebben met als onderwerp ‘de warmtepomp’.

Huidig energieverbruik. Als de zon schijnt hebben we weinig nodig. Gelukkig kunnen we salderen. (In december een halve maand afwezig vanwege vakantie}

Facebook

Het forum is niet echt een succes. Ik begreep van een collega die net in een nieuwe wijk is gaan wonen dat zij communiceren d.m.v. Facebook. Moeten we dat gaan proberen? Ik sta er wel voor open. Ik heb een besloten groep gemaakt, de link is https://www.facebook.com/groups/oosterveld/

Het forum zal ik binnenkort gaan sluiten. We zullen zien of Facebook handiger is.

Eerste buurtbijeenkomst

Op 22 januari hebben we de eerste buurtbijeenkomst gehad bij café Zwaneveld. De opkomst was overweldigend: we waren met 25 mensen aanwezig. Er was een programma en het onderliggende thema was ‘inspiratie’. Na de pauze was er gelegenheid voor discussie. Hierbij kwamen de onderwerpen sonderen, heien en de warmtepomp aan bod.

Na de voorstelronde kreeg Jack van der Palen het woord. Hij nam ons mee in zijn visie over passief bouwen. Volgens Jack is dit de toekomst. Door goede isolatie, perfecte kierdichting en slim ontwerpen ten behoeve van zoninstraling in de winter, wil je zo weinig mogelijk energiebehoefte voor verwarming creëren. In een goed ontworpen huis kan worden volstaan met een energiebehoefte van slechts 15 kWh/m2. De huidige norm schrijft voor dat 55 kWh/m2 volstaat, maar dat kan dus veel beter.

Een goed ontworpen en gebouwd huis kan met minimale installaties volstaan, een goede WtW-unit zorgt mede voor een goed binnenklimaat; ook in de winter. Natuurlijke nachtkoeling in de zomer is essentieel om de temperatuur dan niet teveel te laten oplopen. De natuur is de mooiste inspiratiebron: een termietenheuvel is een perfect ‘gebouw’.

Iedere termietenheuvel heeft een optimale vormgeving. De constructie heeft een hoge isolatiewaarde en is zo gebouwd dat hij zich automatisch aan het weer en het klimaat aanpast. … Temperatuurcontrole is essentieel voor een termietenheuvel.

Na Jack kwam Dirk van Impe aan het woord. Hij gaf uitleg over isolatie met natuurlijke materialen. Op basis van een sterk uitvergrote houtvezel wist Dirk ons te duiden dat natuurlijk materialen ten opzichte van synthetische middelen een groot voordeel hebben: het kan vocht opnemen en weer afgeven. Isolatie is niets anders dan (in een spouw) zorgen voor stilstaande droge lucht: de lucht zorgt voor de isolerende werking die zo nodig is in een goed gebouw.

houtvezel

Het verhaal van beide heren kwam erop neer dat er bij nieuwbouw veel aandacht moet worden geschonken aan de detaillering. Hiermee voorkom je problemen van ongedierte en draag je bij aan de perfecte luchtdichtheid van het gebouw. Het gaat dus om de details.

Na de pauze is er gesproken over de mogelijkheid om bepaalde zaken gezamenlijk in te kopen. Denk hierbij aan sonderen, heien of het boren van een bron voor een bodemwarmtepomp. De algemene opinie is dat iedereen begrijpt dat dit voordelen kan opleveren, maar of het in de praktijk haalbaar is blijft de vraag. We spreken af dat we mailadressen aan elkaar bekend maken, zodat we elkaar kunnen mailen als er voorkomende zaken zijn. Aan het eind van de avond wordt vastgesteld dat we een avond als deze kunnen herhalen, bijvoorbeeld over een maand of 3 (april of mei). Ondergetekende vond het leuk om in dit vroege stadium elkaar al te leren kennen. Leuk dat we buurtgenoten worden.

Vakantie

We zijn terug van vakantie. Jaren geleden bedachten wij dat we een grote reis willen maken: naar Nieuw Zeeland. In 2018 gingen we hiervoor sparen en er werd een planning gemaakt.

Nieuw Zeeland ligt letterlijk aan de andere kant van de wereld. Na aankomst moesten we onze horloge’s 12 (!) uur vooruit zetten. Het was een fantastische reis. We vertrokken op 13 december en afgelopen woensdag zijn we weer thuis gekomen. Door het tijdverschil komen we nu pas de jetlag weer te boven.

Morgen weer aan het werk. Maar de herinneringen van een mooie belevenis nemen we met ons mee.

Bijeenkomst in Norg

Het is een beetje druk geweest de laatste tijd: geen tijd gevonden om dit blog bij te werken.

De bijeenkomst op 22 januari gaat door! We hebben Arnold Zwaneveld van Café Zwaneveld bereid gevonden om een zaal ter beschikking te stellen. Als we allemaal op eigen kosten koffie/thee en een drankje bij hem bestellen dan is het goed, dan heeft het café wat omzet door ons.

Ondertussen hebben we verschillende aanmeldingen gehad, ook van mensen uit de wijk die niet aan Nijlandsakker gaan wonen. Hartstikke leuk, hoe meer zielen hoe meer vreugd!

Binnenkort zullen we iedereen die gereageerd heeft even beantwoorden via de e-mail.

Wordt vervolgd.

Nature Now

Iedereen die mij (Martin) kent weet dat ik geen natuurfreak ben of een geitenwollensokkenfiguur (mooi woord). Ik ben mijn hele leven werkzaam in de Automotive, ben liefhebber van Youngtimers en ik heb geen last van vliegschaamte tot nu toe.

Bovenstaande wil niet zeggen dat ik geen verantwoordelijkheid neem. Wij scheiden keurig ons afval, we gooien geen rommel op straat en we proberen overlast te beperken tot het minimum. Dat hoort wat ons betreft bij een prettig leven.

Maar stel dat wij dat prettige leven, waar een comfortabel huis bijvoorbeeld bij hoort, nu kunnen combineren met natuurbewustzijn (bestaat dat woord)? Wellicht verhoogt het zelfs het comfort en is het niet duurder. Het zijn overwegingen die wij zeker maken bij de keuzes waar wij voor staan.

Ik weet niet zo goed wat ik van Greta Thunberg moet denken. Wel vond ik in haar video het volgende wel mooi:

“Er is een magische machine dat CO2 uit de lucht zuigt, heel weinig kost en zichzelf opbouwt. We noemen het: een boom…”

George Monibot

Het is allemaal stof tot nadenken.

Moderator gezocht

Afgelopen zondagmorgen hadden we bezoek, hartstikke leuk! Lianne en Willem hebben ook een optie op een kavel aan de Nijlandsakker, we gaan dus samen aan dit ‘brinkje’ wonen.

Onder het genot van een kopje koffie hebben we ideeën uitgewisseld en het over onze bouwplannen gehad. Lianne en Willem hadden contact gehad met Eric, hij komt met zijn gezin naast ons wonen. Zondagmiddag hebben we met elkaar gebeld.

Nu vragen we ons af of het een goed idee is om ‘samen sterk’ te zijn, bijvooorbeeld door gezamenlijk in te kopen. Stel, we willen allen een bodemwarmtepomp. Dan kunnen we wellicht een grondboorbedrijf 1 keer laten komen om verschillende boringen te doen. Dat scheelt heen en weer rijden en levert vast een synergievoordeel op.

We kennen nu natuurlijk niet iedereen die gaat bouwen op Oosterveld. We respecteren ieders privacy, maar misschien vinden anderen het ook leuk om contact met elkaar te onderhouden. We bedachten zondag dat een forum wellicht werkt. Daar kunnen belangstellenden zich aanmelden op eigen naam of anoniem (nickname) en kunnen we topics maken over allerhande onderwerpen. Bijvoorbeeld het organiseren van een koffieavond om elkaar te leren kennen. Gezellig!

Is een forum hier een geschikt medium voor? Zo ja, wie zou moderator willen zijn? Of heeft iemand een beter idee? We horen het graag! Je kunt ons bereiken via het contactformulier.

Passief bouwen

Een passief huis, dat is wat wij wel willen. Als je een passief huis bouwt dan hou je rekening met de zon. De oriëntatie van het huis is op het zuiden. Luchtdichtheid en goede isolatie zijn ook een vereiste. In onderstaandfilmpje is het passief huis in 1,5 minuut uitgelegd.

Goede isolatie is dus belangrijk. Wij zijn op het spoor van cellulose gezet, dit is gemaakt van krantenpapier. Het lijkt ons een prima product, niet per se omdat het ecologisch is; maar gewoon omdat het werkt.

Voor de fundering van het huis werden wij gewezen op https://www.hectar.nl/ . Ook wij wisten niet beter dan dat een kruipruimte het meest ideaal is voor een huis in Nederland. Dit blijkt dus niet het geval. We moeten even wennen aan het idee, maar deze goedkope(re) methode is misschien zo slecht nog niet. Overigens, als men spreek over ´Fundering op staal´ dan is hiermee bedoeld dat de funderingsplaat gewoon op het zandbed komt te liggen. Zie hiervoor: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fundering_op_staal