Notaris

De datum 17 juli 2020 is nu al in ons geheugen gegrift, wij zullen deze datum niet licht vergeten.

We hadden de sleuteloverdracht van onze oude woning. Op 7 april verkochten we de woning via de makelaar en toen begon het grote inpakken. Wat een werk….verhuizen is niet leuk. Iemand zei dat het ook een vorm van rouwen is. Dat herkennen wij. De 20 jaar dat we er hebben gewoond was goed. We maakten van alles mee, we trouwden vanuit dat huis en we rouwden daar. En alles wat er tussen zit. Al met al hadden wij een goed leven daar en dat laten wij nu achter.

We combineerden ons bezoek bij de notaris met het vestigen van de hypotheek die benodigd is voor onze nieuwe plannen en we kochten formeel de grond aan. In totaal waren er 3 akten te tekenen. Onze tijd bij de notaris was nuttig besteed: heel efficiënt.

Nu hebben wij het vizier op de toekomst. Hoe ons huis er uit komt te zien is in grote lijnen al langer bekend. Nu gaan we bezig met de details. Dat zijn er heul veul. Moet die binnenmuur nog 10 cm opgeschoven worden vanwege de doorgang achter het bed? Welk sanitair willen we? Welke vloerbedekking wordt het? Waar komt de warmtepomp? Etc.

Er komt heel veel op ons af nu maar dat is ook heel erg leuk. Na een periode van demonteren en inpakken gaan we nu aan de slag met de opbouw. Daar hebben we het immers allemaal voor gedaan. Ondertussen is de bouwvak ook begonnen. Prettige vakantie allemaal.

Sandra als grootgrondbezitter.

Bijna kerst

Het is 25 juni. Vandaag een halfjaar geleden was het 1e kerstdag. We verbleven in de hoofdstad van Nieuw Zeeland Wellington. Het was een hele bijzondere Kerst en het grootste gedeelte van onze reis lag nog voor ons.

Van Wellington naar het Zuidereiland

Nu zitten we dus een halfjaar vóór Kerst. Ons doel was om de kerstdagen in ons nieuwe huis te verblijven, maar een halfjaar is zo voorbij; dat hebben we gemerkt.

Het wachten is nu op de bouwvergunning. Hierna wordt alles in gang gezet, eerder niet. Het is dus zaak dat de vergunning, officieel de omgevingsvergunning, er zo snel mogelijk komt. Met deze vergunning kunnen we ook de kavel aankopen en de hypotheek vestigen. En dan kan er een planning worden gemaakt. In juli moet dit allemaal gebeuren. Hiernaast verhuizen we op 10 juli naar ons tijdelijk onderkomen, een vakantiehuisje in de buurt. Op 17 juli is de sleuteloverdracht van ons oude huis. Juli wordt dus een hele belangrijke maand voor ons. Waar we de kerstdagen doorbrengen dit jaar? We zullen het zien.

Sonderen

Het wordt steeds concreter allemaal. Een halfjaar geleden zaten we een maand voor Kerst en wisten we niet beter dan dat we een optie hadden op een kavel. Het kon toen nog alle kanten opgaan. Ondertussen is onze huidige woning verkocht en gaan we over een week of 6 verhuizen. Er komt nu veel op ons af. Na bijna 20 jaar in het huis gewoond te hebben is dat wel even slikken, we wonen erg fijn en dat realiseren we ons terdege. Er moet ook erg veel opgeruimd worden, gelukkig zijn er familieleden die de helpende hand willen toesteken.

Afgelopen week is er gesondeerd. Sonderen, het uitvoeren van een sondering, als begrip uit de grondmechanica is het bepalen van het draagvermogen van de grond door een staaf met kegelvormige punt met een tophoek van 60°, de sondeerconus, in de grond te drukken en daarbij de mechanische weerstand van de grond te meten.

We hadden van anderen in deze nieuwbouwwijk al begrepen dat er leemlagen in de grond zit en enkelen moesten tot twee meter afgraven. Spannend dus, want dat is kostenverhogend. Ik sprak laatst iemand die hier in de buurt had moeten heien: “Wij hebben letterlijk voor veertienduizend euro in de grond gestoken en je ziet er niets van terug.”

Bij ons lijkt het mee te vallen volgens de sondeermeneer. De veldwerkzaamheden zijn uitgevoerd op 20 mei 2020. Het grondonderzoek heeft bestaan uit het maken van 2 sonderingen en één handboring. Op 70 cm zitten we al op vaste grond. De sondeermeneer kan hier verder geen uitspraken over doen, dit is aan de constructeurs op basis van het meetrapport. Maar, we hoeven niet te heien zoals het nu lijkt.

Op 1,8 m begint wel een leemlaag van 40 cm, de grond is echter hard genoeg. Ik was aanwezig bij de meting en de vrachtwagen werd zelfs enigszins opgetild: zoveel weerstand had de grond.

Weer een stapje verder. Zo langzamerhand kan de planning gemaakt worden voor de bouwwerkzaamheden. Nu gaan we beginnen met inpakken voor de verhuizing.               

Op vakantie naar Norg

Ondanks de Coronaperikelen is er nu toch wel wat te melden. We hebben niet stilgezeten en er zijn stappen gemaakt. De vakantie naar Norg, voor de rest van ons leven, wordt steeds concreter.

De bijeenkomst op 4 maart was prima. Er was weer een goede opkomst en de warmtepompspecialist wist een ieder te boeien. De verschillen tussen de soorten warmtepompen werden uitgebreid besproken. Voor mij is duidelijk dat je eerst moet berekenen wat de warmtebehoefte is: dit verschilt per huis en is afhankelijk van de bouwwijze, de ligging, de ramen en heel veel andere factoren.

Ondertussen hebben wij ons huis in Roden te koop gezet en verkocht. We gaan de rest van ons leven op vakantie: eerst naar een tijdelijke vakantiewoning in de buurt en uiteindelijk in ons nieuwe te realiseren huis. We gaan definitief voor een passiefhuis, gezond en comfortabel. We maken het niet groter dan nodig. Alle aspecten zullen worden gewogen, naast circulair willen we ook zo natuurlijk mogelijk bouwen. Alles voor een gezond leefklimaat. Onze architect heeft van binnenuit gedacht en goed geluisterd naar onze wensen. Een ruime keuken, dat wilden we graag. Meestal zijn wij met twee volwassenen en hebben we gekozen voor het type ‘doorleefwoning’. Hierom komt er een slaap- en badkamer op de begane grond en worden de deuren allemaal voldoende breed.

Het concept ‘passiefbouwen’ vind ik dusdanig interessant dat ik mij hierin wil specialiseren. Ik ben ondertussen een opleiding gestart via Stichting PassiefBouwen: Certified Passsive House Consultant.

De examens vinden op vaste momenten plaats en worden wereldwijd georganiseerd. Ik hoop dat ik de opgedane kennis kan toepassen bij de bouw van ons huis. Een ultieme stage toch? Hierna ga ik graag als consultant Passiefbouwen door het leven. In vind het echt fantastisch en beschouw dit alles als een prachtige kans voor de toekomst.

Passiefbouwen is een dus een concept, maar de bouwwijze kan men zelf kiezen. Omdat ik op gezette tijden ook graag passief ben zijn wij erg blij met de styling van het huis. Niet in de laatste plaats omdat we hier oud willen worden. Geen schilderwerk: geen goten, geen dakranden en geen te schilderen kozijnen. Het hout dat men ziet blijft onbehandeld en natuurlijk. Uiteindelijk zal het wel vergrijzen. De architect heeft dus geredeneerd vanuit de binnenzijde en heeft de aspecten van passiefbouw aangehouden: dit is zijn specialisatie. Het is fijn dat de regenpijpen net als de goten zijn weggewerkt. We zijn er blij mee. De komende tijd gaan we ons verdiepen in de details en verdere keuzes maken. Naast de studie en de verhuizing dus genoeg te doen.

Energie

Op 4 maart is de volgende buurtbijeenkomst, het onderwerp: de warmtepomp! Ik vind het een geweldig initiatief van Lianne en Willem. Tijdens de eerste bijeenkomst ontstond er een discussie over de voor- en nadelen. Daar is helemaal niets mis mee, maar het is mooi dat we nu een presentatie krijgen van een specialist. Dan kunnen we ook al onze vragen stellen.

De warmtepompspecialist in Assen noemt zich niet zomaar zo. Zij zijn al 17 jaar werkzaam in deze branche en mogen zich met recht specialist noemen. Op Oosterveld hebben zij de eerste warmtepompinstallatie al verzorgd in de grote platte bungalow die nu al bewoond is, verder hebben ze op diverse plekken in Norg warmtepompen geleverd en geïnstalleerd.

Om me voor te bereiden op de avond heb ik ons energieverbruik in de huidige woning van 2019 eens op een rijtje gezet. Wij hebben nu een hybride warmtepomp en we hebben een zonneboiler met een capaciteit van 500 liter. Dit betekent dat we vanaf april tot oktober kunnen douchen van de zon.

Als ik onze verbruiken op een rijtje zet kom ik tot het volgende:

  • Zonopbrengst 1643 kWh
  • Verbruik 3735 kWh
  • Warmtepomp 1367 kWh
  • Gas 214 m3

Onze zonnepanelen leveren dus ruimschoots op wat onze warmtepomp kost. We maken dankbaar gebruik van het feit dat we kunnen salderen, het is onzeker hoe dit in de toekomst zal zijn. Netto betalen we 2091 kWh aan onze energieleverancier en 1367 kWh daarvan is dus voor de warmtepomp. Hiernaast gebruiken we nog 214 m3 gas, dit is voornamelijk SWW in de winter.

Ik probeer af en toe e.e.a. op een rijtje te zetten. Straks hebben we geen gas meer, het is de kunst om de installatie voor het nieuwe huis in balans te krijgen. Wij willen in het nieuwe huis ook gaan koelen, dat doen we nu niet.

Het valt mij op dat de huizen zonder gasaansluiting die wij de laatste tijd bezocht hebben allemaal minimaal 8000 kWh aan energieverbruik hebben. Dit kun je natuurlijk compenseren met voldoende zonnepanelen, maar als de saldering verdwijnt dan heeft menigeen een uitdaging.

Wij hebben besloten ons zo goed mogelijk te laten voorlichten en vooral te kijken naar ‘total cost of ownership’. Uitgangspunt is dat we de rest van ons leven in Norg willen blijven wonen, minimaal de komende 30 jaar 😊. Hierom zijn we erg blij dat we binnenkort een avond hebben met als onderwerp ‘de warmtepomp’.

Huidig energieverbruik. Als de zon schijnt hebben we weinig nodig. Gelukkig kunnen we salderen. (In december een halve maand afwezig vanwege vakantie}

Facebook

Het forum is niet echt een succes. Ik begreep van een collega die net in een nieuwe wijk is gaan wonen dat zij communiceren d.m.v. Facebook. Moeten we dat gaan proberen? Ik sta er wel voor open. Ik heb een besloten groep gemaakt, de link is https://www.facebook.com/groups/oosterveld/

Het forum zal ik binnenkort gaan sluiten. We zullen zien of Facebook handiger is.

Eerste buurtbijeenkomst

Op 22 januari hebben we de eerste buurtbijeenkomst gehad bij café Zwaneveld. De opkomst was overweldigend: we waren met 25 mensen aanwezig. Er was een programma en het onderliggende thema was ‘inspiratie’. Na de pauze was er gelegenheid voor discussie. Hierbij kwamen de onderwerpen sonderen, heien en de warmtepomp aan bod.

Na de voorstelronde kreeg Jack van der Palen het woord. Hij nam ons mee in zijn visie over passief bouwen. Volgens Jack is dit de toekomst. Door goede isolatie, perfecte kierdichting en slim ontwerpen ten behoeve van zoninstraling in de winter, wil je zo weinig mogelijk energiebehoefte voor verwarming creëren. In een goed ontworpen huis kan worden volstaan met een energiebehoefte van slechts 15 kWh/m2. De huidige norm schrijft voor dat 55 kWh/m2 volstaat, maar dat kan dus veel beter.

Een goed ontworpen en gebouwd huis kan met minimale installaties volstaan, een goede WtW-unit zorgt mede voor een goed binnenklimaat; ook in de winter. Natuurlijke nachtkoeling in de zomer is essentieel om de temperatuur dan niet teveel te laten oplopen. De natuur is de mooiste inspiratiebron: een termietenheuvel is een perfect ‘gebouw’.

Iedere termietenheuvel heeft een optimale vormgeving. De constructie heeft een hoge isolatiewaarde en is zo gebouwd dat hij zich automatisch aan het weer en het klimaat aanpast. … Temperatuurcontrole is essentieel voor een termietenheuvel.

Na Jack kwam Dirk van Impe aan het woord. Hij gaf uitleg over isolatie met natuurlijke materialen. Op basis van een sterk uitvergrote houtvezel wist Dirk ons te duiden dat natuurlijk materialen ten opzichte van synthetische middelen een groot voordeel hebben: het kan vocht opnemen en weer afgeven. Isolatie is niets anders dan (in een spouw) zorgen voor stilstaande droge lucht: de lucht zorgt voor de isolerende werking die zo nodig is in een goed gebouw.

houtvezel

Het verhaal van beide heren kwam erop neer dat er bij nieuwbouw veel aandacht moet worden geschonken aan de detaillering. Hiermee voorkom je problemen van ongedierte en draag je bij aan de perfecte luchtdichtheid van het gebouw. Het gaat dus om de details.

Na de pauze is er gesproken over de mogelijkheid om bepaalde zaken gezamenlijk in te kopen. Denk hierbij aan sonderen, heien of het boren van een bron voor een bodemwarmtepomp. De algemene opinie is dat iedereen begrijpt dat dit voordelen kan opleveren, maar of het in de praktijk haalbaar is blijft de vraag. We spreken af dat we mailadressen aan elkaar bekend maken, zodat we elkaar kunnen mailen als er voorkomende zaken zijn. Aan het eind van de avond wordt vastgesteld dat we een avond als deze kunnen herhalen, bijvoorbeeld over een maand of 3 (april of mei). Ondergetekende vond het leuk om in dit vroege stadium elkaar al te leren kennen. Leuk dat we buurtgenoten worden.

Vakantie

We zijn terug van vakantie. Jaren geleden bedachten wij dat we een grote reis willen maken: naar Nieuw Zeeland. In 2018 gingen we hiervoor sparen en er werd een planning gemaakt.

Nieuw Zeeland ligt letterlijk aan de andere kant van de wereld. Na aankomst moesten we onze horloge’s 12 (!) uur vooruit zetten. Het was een fantastische reis. We vertrokken op 13 december en afgelopen woensdag zijn we weer thuis gekomen. Door het tijdverschil komen we nu pas de jetlag weer te boven.

Morgen weer aan het werk. Maar de herinneringen van een mooie belevenis nemen we met ons mee.

Bijeenkomst in Norg

Het is een beetje druk geweest de laatste tijd: geen tijd gevonden om dit blog bij te werken.

De bijeenkomst op 22 januari gaat door! We hebben Arnold Zwaneveld van Café Zwaneveld bereid gevonden om een zaal ter beschikking te stellen. Als we allemaal op eigen kosten koffie/thee en een drankje bij hem bestellen dan is het goed, dan heeft het café wat omzet door ons.

Ondertussen hebben we verschillende aanmeldingen gehad, ook van mensen uit de wijk die niet aan Nijlandsakker gaan wonen. Hartstikke leuk, hoe meer zielen hoe meer vreugd!

Binnenkort zullen we iedereen die gereageerd heeft even beantwoorden via de e-mail.

Wordt vervolgd.

Nature Now

Iedereen die mij (Martin) kent weet dat ik geen natuurfreak ben of een geitenwollensokkenfiguur (mooi woord). Ik ben mijn hele leven werkzaam in de Automotive, ben liefhebber van Youngtimers en ik heb geen last van vliegschaamte tot nu toe.

Bovenstaande wil niet zeggen dat ik geen verantwoordelijkheid neem. Wij scheiden keurig ons afval, we gooien geen rommel op straat en we proberen overlast te beperken tot het minimum. Dat hoort wat ons betreft bij een prettig leven.

Maar stel dat wij dat prettige leven, waar een comfortabel huis bijvoorbeeld bij hoort, nu kunnen combineren met natuurbewustzijn (bestaat dat woord)? Wellicht verhoogt het zelfs het comfort en is het niet duurder. Het zijn overwegingen die wij zeker maken bij de keuzes waar wij voor staan.

Ik weet niet zo goed wat ik van Greta Thunberg moet denken. Wel vond ik in haar video het volgende wel mooi:

“Er is een magische machine dat CO2 uit de lucht zuigt, heel weinig kost en zichzelf opbouwt. We noemen het: een boom…”

George Monibot

Het is allemaal stof tot nadenken.