Op vakantie naar Norg

Ondanks de Coronaperikelen is er nu toch wel wat te melden. We hebben niet stilgezeten en er zijn stappen gemaakt. De vakantie naar Norg, voor de rest van ons leven, wordt steeds concreter.

De bijeenkomst op 4 maart was prima. Er was weer een goede opkomst en de warmtepompspecialist wist een ieder te boeien. De verschillen tussen de soorten warmtepompen werden uitgebreid besproken. Voor mij is duidelijk dat je eerst moet berekenen wat de warmtebehoefte is: dit verschilt per huis en is afhankelijk van de bouwwijze, de ligging, de ramen en heel veel andere factoren.

Ondertussen hebben wij ons huis in Roden te koop gezet en verkocht. We gaan de rest van ons leven op vakantie: eerst naar een tijdelijke vakantiewoning in de buurt en uiteindelijk in ons nieuwe te realiseren huis. We gaan definitief voor een passiefhuis, gezond en comfortabel. We maken het niet groter dan nodig. Alle aspecten zullen worden gewogen, naast circulair willen we ook zo natuurlijk mogelijk bouwen. Alles voor een gezond leefklimaat. Onze architect heeft van binnenuit gedacht en goed geluisterd naar onze wensen. Een ruime keuken, dat wilden we graag. Meestal zijn wij met twee volwassenen en hebben we gekozen voor het type ‘doorleefwoning’. Hierom komt er een slaap- en badkamer op de begane grond en worden de deuren allemaal voldoende breed.

Het concept ‘passiefbouwen’ vind ik dusdanig interessant dat ik mij hierin wil specialiseren. Ik ben ondertussen een opleiding gestart via Stichting PassiefBouwen: Certified Passsive House Consultant.

De examens vinden op vaste momenten plaats en worden wereldwijd georganiseerd. Ik hoop dat ik de opgedane kennis kan toepassen bij de bouw van ons huis. Een ultieme stage toch? Hierna ga ik graag als consultant Passiefbouwen door het leven. In vind het echt fantastisch en beschouw dit alles als een prachtige kans voor de toekomst.

Passiefbouwen is een dus een concept, maar de bouwwijze kan men zelf kiezen. Omdat ik op gezette tijden ook graag passief ben zijn wij erg blij met de styling van het huis. Niet in de laatste plaats omdat we hier oud willen worden. Geen schilderwerk: geen goten, geen dakranden en geen te schilderen kozijnen. Het hout dat men ziet blijft onbehandeld en natuurlijk. Uiteindelijk zal het wel vergrijzen. De architect heeft dus geredeneerd vanuit de binnenzijde en heeft de aspecten van passiefbouw aangehouden: dit is zijn specialisatie. Het is fijn dat de regenpijpen net als de goten zijn weggewerkt. We zijn er blij mee. De komende tijd gaan we ons verdiepen in de details en verdere keuzes maken. Naast de studie en de verhuizing dus genoeg te doen.

Geplaatst in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.