Over ons

Wij zijn Martin (1966) en Sandra (1973) en wij zijn in 2002 met elkaar getrouwd. Met veel plezier wonen we in de gemeente Noordenveld in Drenthe. Allebei hebben we een full time job in de autobranche en we zijn er maar druk mee.

We wonen sinds 2000 in een tachtiger jaren huis, een twee-onder-een-kapwoning. We hebben fantasische buren onder de kap en de straat waarin we wonen is erg gezellig. Dat vinden de meesten, bijna iedereen woont hier sinds 1988 (nieuwbouw) en maar een enkeling woont er net als wij korter. Iedereen woont hier meer dan 12 jaar.

Onze woning is traditioneel gebouwd en erg degelijk, het heeft een stoere uitstraling en het staat op een mooie hoek in de straat. Tegenover het huis is een stukje groen en je hebt het gevoel dat je helemaal vrij zit. Het huis is gebouwd volgens het bouwbesluit van de tachtiger jaren, maar wij hebben op isolatie- en energiegebied veel aangepast, alleen dit zie je niet aan de buitenkant.

Toen we het huis kochten hebben wij al snel de ramen boven vervangen voor HR++ glas, al het enkel glas is vernieuwd. In de loop der jaren verkregen wij o.a.:

  • Vloerverwarning op de benedenverdieping
  • Extra isolatie op zolder
  • Naadloze isolatie onder begane vloer in de kruipruimte
  • Zonnepanelen (2016)
  • Zonneboiler met buffer 500 liter (2016)
  • Hybride warmtepomp (2017)
  • Houtkachel met uitstootgegevens (2017)

Dit alles heeft geleid tot een enorme verbetering van het comfort van het huis en een significante besparing op het gebied van energiekosten. Ons gasverbruik is spectaculair gedaald tot onder de 250 m3 per jaar en het verbruik van de warmtepomp wordt volledig gecompenseerd door de zonnepanelen (± 1700 kWh per jaar).

Het verduurzamen van de woning is een verslavende bezigheid. Het is heerlijk om de gehele zomer te kunnen douchen met water dat louter verwarmd wordt door de (gratis) zon. Dit alles draagt bij aan een goed gevoel en maakt het genieten van het comfort extra fijn. De moderne houtkachel stoken wij zeer bewust met schoon en droog (eiken-) hout, de kachel voldoet aan de eisen in Duitsland: deze zijn 10 keer strenger dan in Nederland. Het is heerlijk om in het weekend of op een vrije avond te kunnen genieten bij de kachel, het glaasje wijn smaakt dan extra lekker.

Door onze ervaringen met het huis is het begrip duurzaamheid steeds meer bij ons gaan leven. In oktober 2018 reden wij na een weekendje terug vanuit Frankrijk. Tijdens de lange rit pakte we een opschrijfboek en schreven we een planning van ons leven; wat willen we allemaal nog bereikt hebben en wat zijn onze dromen? Een van de dromen is het wonen in een levensloopbestendig huis dat helemaal duurzaam is. Toen we bijna in Nederland waren dachten we dat het mooi zijn om dat in 2026 te realiseren. We gaven onszelf de opdracht om nu al te gaan nadenken over de locatie, waar willen we later (als we groot zijn) wel wonen en waar niet. In de loop van 2019 werd dit steeds duidelijker, al snel wisten we dat we gewoon oud willen worden in Drenthe.

“Hier kom ik weg, hier stiet ons huus. En bliekbar kom ik daor altied weer terecht. Hier kom ik weg!” (Daniel Lohues)