Energie

Op 4 maart is de volgende buurtbijeenkomst, het onderwerp: de warmtepomp! Ik vind het een geweldig initiatief van Lianne en Willem. Tijdens de eerste bijeenkomst ontstond er een discussie over de voor- en nadelen. Daar is helemaal niets mis mee, maar het is mooi dat we nu een presentatie krijgen van een specialist. Dan kunnen we ook al onze vragen stellen.

De warmtepompspecialist in Assen noemt zich niet zomaar zo. Zij zijn al 17 jaar werkzaam in deze branche en mogen zich met recht specialist noemen. Op Oosterveld hebben zij de eerste warmtepompinstallatie al verzorgd in de grote platte bungalow die nu al bewoond is, verder hebben ze op diverse plekken in Norg warmtepompen geleverd en geïnstalleerd.

Om me voor te bereiden op de avond heb ik ons energieverbruik in de huidige woning van 2019 eens op een rijtje gezet. Wij hebben nu een hybride warmtepomp en we hebben een zonneboiler met een capaciteit van 500 liter. Dit betekent dat we vanaf april tot oktober kunnen douchen van de zon.

Als ik onze verbruiken op een rijtje zet kom ik tot het volgende:

  • Zonopbrengst 1643 kWh
  • Verbruik 3735 kWh
  • Warmtepomp 1367 kWh
  • Gas 214 m3

Onze zonnepanelen leveren dus ruimschoots op wat onze warmtepomp kost. We maken dankbaar gebruik van het feit dat we kunnen salderen, het is onzeker hoe dit in de toekomst zal zijn. Netto betalen we 2091 kWh aan onze energieleverancier en 1367 kWh daarvan is dus voor de warmtepomp. Hiernaast gebruiken we nog 214 m3 gas, dit is voornamelijk SWW in de winter.

Ik probeer af en toe e.e.a. op een rijtje te zetten. Straks hebben we geen gas meer, het is de kunst om de installatie voor het nieuwe huis in balans te krijgen. Wij willen in het nieuwe huis ook gaan koelen, dat doen we nu niet.

Het valt mij op dat de huizen zonder gasaansluiting die wij de laatste tijd bezocht hebben allemaal minimaal 8000 kWh aan energieverbruik hebben. Dit kun je natuurlijk compenseren met voldoende zonnepanelen, maar als de saldering verdwijnt dan heeft menigeen een uitdaging.

Wij hebben besloten ons zo goed mogelijk te laten voorlichten en vooral te kijken naar ‘total cost of ownership’. Uitgangspunt is dat we de rest van ons leven in Norg willen blijven wonen, minimaal de komende 30 jaar 😊. Hierom zijn we erg blij dat we binnenkort een avond hebben met als onderwerp ‘de warmtepomp’.

Huidig energieverbruik. Als de zon schijnt hebben we weinig nodig. Gelukkig kunnen we salderen. (In december een halve maand afwezig vanwege vakantie}
Geplaatst in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.