Eerste buurtbijeenkomst

Op 22 januari hebben we de eerste buurtbijeenkomst gehad bij café Zwaneveld. De opkomst was overweldigend: we waren met 25 mensen aanwezig. Er was een programma en het onderliggende thema was ‘inspiratie’. Na de pauze was er gelegenheid voor discussie. Hierbij kwamen de onderwerpen sonderen, heien en de warmtepomp aan bod.

Na de voorstelronde kreeg Jack van der Palen het woord. Hij nam ons mee in zijn visie over passief bouwen. Volgens Jack is dit de toekomst. Door goede isolatie, perfecte kierdichting en slim ontwerpen ten behoeve van zoninstraling in de winter, wil je zo weinig mogelijk energiebehoefte voor verwarming creëren. In een goed ontworpen huis kan worden volstaan met een energiebehoefte van slechts 15 kWh/m2. De huidige norm schrijft voor dat 55 kWh/m2 volstaat, maar dat kan dus veel beter.

Een goed ontworpen en gebouwd huis kan met minimale installaties volstaan, een goede WtW-unit zorgt mede voor een goed binnenklimaat; ook in de winter. Natuurlijke nachtkoeling in de zomer is essentieel om de temperatuur dan niet teveel te laten oplopen. De natuur is de mooiste inspiratiebron: een termietenheuvel is een perfect ‘gebouw’.

Iedere termietenheuvel heeft een optimale vormgeving. De constructie heeft een hoge isolatiewaarde en is zo gebouwd dat hij zich automatisch aan het weer en het klimaat aanpast. … Temperatuurcontrole is essentieel voor een termietenheuvel.

Na Jack kwam Dirk van Impe aan het woord. Hij gaf uitleg over isolatie met natuurlijke materialen. Op basis van een sterk uitvergrote houtvezel wist Dirk ons te duiden dat natuurlijk materialen ten opzichte van synthetische middelen een groot voordeel hebben: het kan vocht opnemen en weer afgeven. Isolatie is niets anders dan (in een spouw) zorgen voor stilstaande droge lucht: de lucht zorgt voor de isolerende werking die zo nodig is in een goed gebouw.

houtvezel

Het verhaal van beide heren kwam erop neer dat er bij nieuwbouw veel aandacht moet worden geschonken aan de detaillering. Hiermee voorkom je problemen van ongedierte en draag je bij aan de perfecte luchtdichtheid van het gebouw. Het gaat dus om de details.

Na de pauze is er gesproken over de mogelijkheid om bepaalde zaken gezamenlijk in te kopen. Denk hierbij aan sonderen, heien of het boren van een bron voor een bodemwarmtepomp. De algemene opinie is dat iedereen begrijpt dat dit voordelen kan opleveren, maar of het in de praktijk haalbaar is blijft de vraag. We spreken af dat we mailadressen aan elkaar bekend maken, zodat we elkaar kunnen mailen als er voorkomende zaken zijn. Aan het eind van de avond wordt vastgesteld dat we een avond als deze kunnen herhalen, bijvoorbeeld over een maand of 3 (april of mei). Ondergetekende vond het leuk om in dit vroege stadium elkaar al te leren kennen. Leuk dat we buurtgenoten worden.

Geplaatst in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.